Да откриеш Барбаро!

Барбаро е бил най-добрият състезателен кон на конните надбягвания през последните години. Чистокръвен съзтезателен жребец, който се среща изключително рядко. Струвал е милиони.

Аз и Пенка пред статуята на БарбароНа 18 април 2015 с Пенка бяхме в САЩ, град Люисвил, щата Кентаки. Винаги съм обичал да рисувам и наблюдавам коне, затова наши приятели ни заведоха на стадиона Чърчхил, където се провеждат най-големите конни надбягвания в света. Пред входа на стадиона видяхме монумент, галопиращ кон с ездач, със само една написана дума – БАРБАРО и две дати, 29 април 2003 – 29 януари 2007. Снимахме се! Скулптурата на коня с ездача беше много красива. После се питахме, какво става, защо това нещо са го сложили тук? За коня ли става въпрос или за ездача. Така открихме историята на коня Барбаро. Монумента всъщност е надгробен паметник, а под него са останките на Барбаро. Сложили са монумента пред входа на стадиона, за да не се налага хората, които искат да го видят, да плащат такса.

Барбаро е израстнал във ферма в Пенсилвания, трето поколение чистокръвен състезателен жребец. Започва да се състезава на три години и от седем състезания печели седем. Последното е Кентаки дерби през 2006 г. Остава в историята, както шестият непобеден кон. Един месец по късно на състезание чупи крак и лекарите не успяват да го спасят.

Галопиращи конеС какво е известен Барбаро, че му издигат паметник, написват 10 книги и правят филм?

На състезанието в Кентаки той изпреварва останалите коне с със шест дължини и половина, рекорд непостиган от 1946 г. Това, което прави Барбаро уникален е, че жокеят му Едгар Прадо не е използвал камшик, за да го накара да набере скорост за финала. В цялата история на конните състезания е имало само шест непобедени коне, но Барбаро печели без жокеят му да използва камшик. Аз наричм това „Връзката на любовта”, единението между коня и ездача, което води до победа. Вероятно това единение е постигнато с много упражнения, много тренировки, но сигурно и с още нещо?

Питам се: „Да откриеш Барбаро не е ли като да откриеш нещо в себе си и да дадеш най-доброто, на което си способен без да се налага някой да ти казва и да те удря с „камшика”? Мисля, че нещо подобно беше казано в псалм 32:9 за връзката между човека и неговият Създател – Бога.

Небесни коне„Не бивайте като кон или като мъска, които нямат разум; за чиито челюсти трябват оглавник и юзда, за да ги държат, иначе, не биха се приближавали при Тебе.”

Изглежда, че Бог цени най-високо, когато Неговите чада се приближават и стоят при Него без да се налага да бъдат държани с „юзда”. Той иска всичките Му деца да са такива, но колко от тях в действителност са? Има ги, но се срещат изключително рядко – като Барбаро.

Барбаро е пример, който ни показва как се получва необяснимото, онова, което може да бъде обяснено само като „Връзката на любовта”, при която чрез съвместно усилие се ражда победата. Да откриеш Барбаро!

Послеслов: Конете разбират от любов, а хората и от пари. На трибуните по време на състезание жените задължително са с луксозни шапки с големи периферии. Цената на една шапка е около 1000 долара. Само таксата за участие на коня в надбягванията на Кентаки дерби е 25 000 долара. Първата награда за победителя е 2 милиона долара, а втората – 250 хиляди. Надбягването трае около 2 минути. Скулптурата Барбаро е дело на Алекса Кинг, и е открита на 26 април в седмицата преди Кентъки Дерби 2009 година и печели първа награда за скулптура.

Видео: Победата на Барбаро с № 8 в Кентаки Дерби, 6 май 2006г.