Новата болест – „Номофобия“ Страх от загуба на телефона

Nomofobia

„Номофобия“

Да проверим къде сме?

Ако загубя телефона си, губя част от себе си но не и душата си!
Ако загубя телефона, губя част от себе си но не и душата!

„Може ли жена да забрави сучещото си дете та да не се смили за чадото на утробата си? Обаче те, ако и да забравят, Аз все пак няма да те забравя“. /Исая 49:15/

Това е едно обещание Бог да не забрави този, който разчита на Него. Днес, обаче това е обърнато така: „Може майка да забрави сучещото си дете, но GSM-ма НЕ!“

„Страхът от загуба на телефон“, това е новото болестно състояние на съвременния човек. Нарича се „Номофобия“.

Думата идва от английското no-mobile-phone phobia. Установено е, че 94 % от хората, вероятно тези, които ползват мобилни телфони, имат страх от загуба на телефона. Подобно на майката да не забрави детето си, „Номофобията“ е страх от липсата на мобилен контакт и е свързвана с безпокойство от загуба не само на GSM-мa, а и на каквото и да е мобилно устройство, таблети,  дистанционното за телевизора, електронния ключ за колата и други.

Според отчета на психолозите на въпроса, „Как се чувствате след като сте си загубили GSM-ма?” 73% от хората казват, че изпитват паника, 14%  отчаяние, а 7% се чувстват като болни.

Питам се, ако ненадейно си отида от този свят как ще разберат какво ме е вълнувало? По GSM-ма и компютъра! Всичко е в тях – приятели, писма, контакти, снимки, мисли, чувства, размишления! Скоро видях как в Америка плащат с телефоните си. Слагат телефона върху касовия апарат и плащат, като с кредитна карта. Не е учудващо, че някои се страхуват да не загубят телефона си.

Как да се предпазим ли?

Да згубя телефона и да нямам интернет винаги има Един на когото мога да разчитам!
Загуба на телефон или липса на интернет, винаги има Един на Когото мога да разчитам!

Въпрос на взаимоотношения и приоритети, кажете на най-близките си хора: „Може да забравя телефона си, но тебе няма да забравя!“ Това действа! Ако научим така децата си, един ден те ще научат на същото своите деца и няма да забравят родителите заради телефон или компютър.

Изграждайте умението да оставате сами, без да се чувстваме самотни. Показвайте любов. В ума и сърцето си се освобождавайте от зависимостта на електронните устройства.

И още едно решение за тези, които могат да го приемат. Връзка с Бога – безплатно „Wi fi”, подобно на това, което направи Исус Христос след поредния напрегнат ден: И сутринта, когато беше още тъмно, стана и излезе, и отиде в уединено място, и там се молеше.” /Евангелие от Марк 1:35/

Ти може да забравиш телефона си, приятелите във Фейсбук може да забравят за тебе, но Бог няма как да те забрави! Не забравяй и ти за Него. Дори да нямаш интернет и да си изгубил телефона, все още имаш най-важното – душата!

Направете проверка!

/Според експертите Номофобията е психическо заболяване като анорексията и посттравматичния стрес, което може да бъде диагностицирано по ред симптоми. Ето и най-често срещаните от тях:

  1. Чувствате се некомфортно, ако нямате постоянен достъп до телефона си.
  2. Ядосвате се, ако не можете да намерите търсената информация, когато поискате.
  3. Изпитвате ужас, когато ви падне батерията.
  4. Същото се случва и ако надвишите лимита си за определени услуги.
  5. Постоянно гледате в телефона си дали може да хванете някъде безплатно интернет.
  6. Изпитвате постоянна потребност да гледате в екрана за някакви известия или новини.
  7. Тревожите се, че близки и приятели не могат да ви достигнат на момента.
  8. На всеки няколко минути ровите в социалните мрежи просто по навик.
  9. Изпадате в ужас, ако нямате постоянен достъп до имейла си.
  10. Нямате представа какво да правите, ако телефонът не е в ръцете/