Потопеният храм в язовир Жребчево

Ако потърсите в интернет „Язовир Жребчево”, ще видите много снимки и един храм във водата а край храма изумително красиви залези, и изгреви. Истинска находка за фотографите. Това е църквата „Св. Иван Рилски” от село Запалня, потопена от режима на комунизма през 1962 г. при пускане на язовира.

Бай Иван разказва за потопената църкваПътуваме аз и сина ми да снимаме на 25 май 2015 г.

Ето разказ на място от Бай Иван – местният овчар, който прибираше стадото си от паша: „Това беше най-богатото село в целия район около Твърдица, но го разпиляха заради язовира. Платиха къщите на хората и ги принудиха да напуснат. Хората не искаха да си оставят домовете, но бяха принудени. Ние пари си имахме, но земята ни взеха..? Някои едвам го преживаха…”

Поглежда напред към язовира, където е храма и с ръка посочва: „Ето това всичко тука, бяха къщи. Но Господ вижда всичко! На всичката мъка на хората от покрива на църквата откраднаха керемидите и светилника от вътре. Всички знаехме кои бяха! Трима: Д. А. от Твърдица, още жив, но е с една ръка, защото на следващата седмица след кражбата един бангцинг му отряза ръката. Вторият Т. Д. също от Твърдица – получи удар и лежа 9 години, наскро почина, и Я. П. от Козарево, който посегна на светилника си отиде твърде рано. С Бога шега не бива. Всичко вижда! Трябва да вярваме в Бога!”

Бай Иван: "Ето това всичко тука, бяха къщи..."Усещам болката на дядото. Той за малко забрави за овцете, които така и не можаха да стигнат до храма.

Мисля си, ако държавата днес трябва да върне земите на хората, трябва да им даде целия язовир, а защо да не реставрира и храма им? Потомците, когато идват поне храм да имат, а не само те!

Да, църквата е много красива във водата с отраженията и мистичните светлини от прозорците, но няма кръст, а какво е църква без кръст? Какво е Христос без кръста за нас. Има ли загрижени? Европейски проекти се правят!? Снима се храма от различни гледни точки, от въздуха и т.н. но какво се прави да се върне надеждата?

Колко ли подобни места – наследство на атеизма съществуват в България? През 1962 г. село Запалня е заличено от картата на България, но храм, „Св. Иван Рилски” от селото отказва да бъде заличен. Майстори с вяра са го градили.

Нека върнем кръста на вярата!Има ли хора на вярата да помогнат, един кръст поне да се сложи? Силата идва от словото на кръста. Нека поставим кръста и се опитаме да възстановим този уникален храм, независимо, че няколко месеца от годината е във вода. Това го прави още по-красив. Тогава хора ще идват и за още нещо.

Вярвам, че историята не приключила! Наистина Господ вижда всичко, не само лошото, но много повече и доброто!

С красиви пейзажи във фотоапаратите се прибраме в Кърджали, но и малко натъжени. Тук, където живеем знаем стойността на вярата и силата на кръстта Христов.