“Селфи”-то? Aвтопортрет и изкуство!

Пред огромен кактус в Аризона

„Това, което човек може да си направи сам, никой не може да му го направи” – днес наричаме това „Селфи“

Може ли селфито да бъде изкуство?

Пред Чарли Чаплин с розата, картината, която нарисувах за изложбата "Като Заковани гвоздеи" 2014 г.
Пред Чарли Чаплин с розата, картина, която нарисувах за изложбата „Като Заковани гвоздеи“ 2014 г.

Когато селфитата тръгнаха преди няколко години си помислих „eксцентрична работа“ и „не е за мен“, но тогава нямах GSM с камера!? После установих, че липсвам в много важни снимки и интересни моменти, защото аз снимам, а мен ме няма на снимката. Това вече не е така. На 56 години съм и първото селфи  направих тази година през пролетта.

Селфитата, макар и нещо ново, не са съвсем непознати, но едва в днешно време, с фотоапарат в телефоните станаха актуални.

Младият Рембранд, Автопортрет - суха игла
Младият Рембранд, Автопортрет – суха игла

Преди да се появи фотографията само художниците са имали привилегията да си правят „Селфи“, т.е. автопортрети. Рембранд – 17 век, има над 50 автопортрета, направени не от самолюбие, а за да каже нещо и да проследи, в буквален смисъл, историята на живота си. Днес селфито е уникален феномен, чрез който почти всеки може да каже нещо за живота си, запечатвайки различни мигове, истории и настроения.

Обаче, както не всяка фотография е изкуство, така и не всяко селфи е изкуство.

За да бъде изкуство, е добре да има добра композиция, светлина и фокус върху нещо значимо. Желязко Колев, моят тъст, като професионален стар фотограф казваше:  „Истинската снимка иска нагласяване“.

Старият Рембранд, Атопортрет - платно маслени с бои
Старият Рембранд, Атопортрет – платно маслени с бои

Казват, че за своите автопортрети Рембранд е подготвял шапката си до три часа. Изглежда, обаче, точно „нагласяването“ е чуждо на селфито, което е почти спонтанна изява. Да, но не винаги!  От опит разбрах, че дори и едно щракване често изисква подготовка,  проби, опитване и… докато се получи! Някой път се получава и „от раз“, а друг път „не“. Но дали „от раз“, или след дълго „нагласяване“,  важното е да накрая да кажем: „Това е!“

Изкуството не винаги е лесно за обяснение с думи, но когато го има всички разбират, че е там, а когато го няма, пак всички разбират, че липсва. Това определение важи напълно и за селфито, като афтопортрет и като изкуство. Не всеки може да го разбере, макар че и децата го могат. То е модерно днес, но какви ли изненади ни очакват утре???

Да си направим Селфи – автопортрет на живота!

Аз и Пенка пред картината "Невяста" от Владимир Димитров Майстора
Аз и Пенка пред картината „Невяста“ от Владимир Димитров Майстора в старозагорската градска художествена галерия